Mobiele airco koelt niet goed genoeg?

Als je mobiele airco die niet goed koelt, hoeft dat niet direct aan de mobiele airconditioner zelf te liggen. Door de hitte ben ik zelf ook weer aan de slag gegaan en deel graag mijn ervaringen. Er zijn een aantal factoren die (grote) invloed op de werking van je mobiele airco hebben:

Open ramen of deuren.

Ja een open deur wellicht.. maar het is erg belangrijk de ruimte die je wilt koelen goed gesloten te houden.

Valse lucht bij de afvoerslang.

Een groot nadeel van de mobiele airco is de afvoerslang welke naar buiten moet. In de airco-unit worden koude en warmte gescheiden: de koude lucht wordt terug je kamer in geblazen, de warme lucht gaat door de slang naar buiten. Hierdoor ontstaat altijd wat onderdruk in de ruimte. Als de afvoerslang niet naadloos afgesloten is, wordt precies daar de afgevoerde (enorm opgewarmde en extra vochtige) lucht weer naar binnen gezogen, waardoor je airco weinig effect heeft.

Een makkelijk manier, is om voor een wat kleiner raam dat open kan, een plank op maat te maken zodat deze precies naadloos in het kozijn past. Hierin maak je dan een gat voor de afvoerslang, en zo heb de de hele zomer plezier van een koele kamer. Niet elke oplossing is even mooi, zoals onderstaande die ik in onze guesthouse plaatste vanochtend, maar wel effectief:

raamafdichting mobiele airco
Goede raamafdichting mobiele airco maakt het verschil

Zo kunnen wij als het goed is vannacht koel slapen. Onze eigenlijke slaapkamer wordt nog een stukje heter, daar valt haast niet tegenaan te koelen.

Te kleine airco voor jouw ruimte.

Het kan natuurlijk ook dat je airco te klein is, of echt kapot. Of hij kapot is kan je makkelijk test: Meet de temperatuur bij de uitblaasmond voor de binnenruimte: deze zal doorgaans  zo rond de 10-13 graden Celsius moeten liggen.

Als jij een heel ‘ongunstige’ ruimte hebt; dat wil zeggen, pal in de zon, plat dak, veel glas, slecht geïsoleerd et cetera, kan het zijn dat je een te licht bemeten airco hebt voor jou ruimte. Sluit eerst uit dat je de ruimte goed luchtdicht maakt, controleer dan de uitblaas temperatuur en mocht je dan nog te smal bemeten zijn zal je moeten verhuizen. Of een zwaardere airco met meer BTU aanschaffen natuurlijk.

Vaste wand airco

Een vaste wand airco heeft een aantal belangrijke voordelen. Allereerst gebruikt de vaste wand airco lucht van buiten om de lucht af te koelen. Hierdoor heb je geen onderdruk en kans op valse lucht en het meest lawaaiige deel staat ergens buiten. Hierdoor is het in de te koelen kamer heerlijk stil én koel. Een dergelijke gescheiden (split-unit) systeem kan ook veel efficiënter koelen. Daarnaast kunnen deze systemen vaak ook verwarmen.

Als je hiervoor kiest, doe je er goed aan een te nemen die je moet laten aansluiten door een installateur. Deze zijn doorgaans energiezuiniger en effectiever dan de zogeheten quick-connect units. Als je handig bent kan je in overleg met een installateur een hoop zelf doen en mogelijk zelf een vaste airco aanschaffen. Dat kan een hoop geld schelen.